"Чому увага тільки до ВПО в Запоріжжі?" Підписниця "Бердянськ 24" звернулася до Вікторії Галіціної, голова БМВА відповіла

Бердянськ 24
05.03.2024 · 12:52 · переглядів - 8195

Повний текст претензії до очільниці міста і дослівна реакція Вікторії Галіціної.

"Чому увага тільки до ВПО в Запоріжжі?" Підписниця "Бердянськ 24" звернулася до Вікторії Галіціної, голова БМВА відповіла
Вікторія Галіціна голова БМВА

Звернення переселенки з Бердянська через чат-бот @Brd24com_bot

  • 2 роки Бердянськ в окупації. Бердянців, як і решту українців, які опинились в окупації, закликали виїжджати. Ми виїхали і що далі? В Запоріжжі всіх радо зустрічали, допомагали, видавали гуманітарну допомогу. Але…

  • Ще рік тому обстріли в Запоріжжі були дуже активні, згадаймо лише трагедію з евакуаційною колоною, а оренда житла дорівнювала київським цінникам. Тож багато людей вирішили поїхати далі в більш безпечні населені пункти. А ось підтримка залишилася в Запоріжжі, вона з нами не поїхала.

  • За півтора року ми лише один раз отримали гуманітарну допомогу поштою, перед новим 2023 роком. Штабів для бердянців крім Запоріжжі та Трускавця ніде немає. І тут у багатьох бердянців питання: поза межами Запоріжжя ми перестаємо бути бердянцями? Чому Мелітопольська мва підтримує мелітопольців в різних містах, чому маріупольці отримують допомогу і підтримку, зокрема від фонда Ахметова, чому переселенці з Херсонщини можуть розраховувати на безкоштовне житло та гуманітарну допомогу, а бердянці – ні?

  • Так, я питаю це у вас, бо саме ви зараз обличчя Бердянська, ви міська влада, ви маєте розповідати про наше місто та турбуватися про містян. Чи ні?

  • Знаєте, що відчуває кожен другий бердянець? Що його кинули! Спочатку пожертвували містом, щоб врятувати столицю, вмовляли виїхати, а потім забрали ВПО, яке хоч якось компенсувало оренду житла, так ще і міська влада зовсім не підтримує.

  • Так, ми за цей час знайшли роботу. Але ми ці гроші заробляли і вдома, а житло було безкоштовне. Так, ми знайшли дитячі садочки для дітей, але безкоштовних гуртків, як в ЦДЮТ не знайти. Так, пенсіонери отримують пенсію, та чи вистачає її на ліки, їжу та інші речі, хоча б першої необхідності? Невже ви гадаєте, що бердянці поза межами Запоріжжя багатіші та менше потребують підтримки від влади?

  • А як щодо тих, хто сплачує податок до міського бюджету? Зрозуміло, що поки місто в окупації, фінанси не витрачаються на житлово-комунальну сферу, на ремонти доріг, освітніх закладів і парки. То може варто виділити якусь суму на підтримку бердянців? Куди витрачається бюджет міста, якщо не працюють підприємства, садочки, палац культури тощо? Чому ті, хто сплачує податок в цей бюджет не може розраховувати хоча б на коробку гуманітарної допомоги? Що вже казати про компенсацію хоча б часткової вартості оренди житла хоча б пільговим категоріям.

  • В одному з інтерв’ю ви казали, що відправка гуманітарної допомоги поштою неможлива, бо людина має поставити підпис. Але вирішення є, просто, можливо, ви не хочете його шукати. Послуга накладеного платежу вирішує проблему. Отримуємо гуманітарну допомогу, розписуємося в папірці і відправляємо назад. А ще є електронні підписи, фото з паспортом, що завгодно. Чому в грудні 2022 отримати гуманітарну допомогу поштою можна було, а решту часу ні?

  • Чи, можливо, варто відкрити штаби, хоча б малесенькі, в інших містах? Чи досліджували ви в яких областях та населених пунктах найбільше бердянців? Я вас запевняю, що це точно не Трускавець!

  • Нещодавно було оголошення про можливість в Епіцентрі придбати зимовий одяг. Але, знов таки, лише для тих переселенців з Бердянська, які перебувають в Запоріжжі. Але Епіцентри є по всій країні. Діти всіх бердянців однаково потребують зимовий одяг. І, знов таки, бердянці за межами Запоріжжя не багатіші.

  • Чи можуть бердянці розраховувати на безплатні консультації психолога, юриста тощо, якщо вони не в Запоріжжі?

  • Яскравий приклад вище написаного - ваш пост в Телеграмі від 26 лютого 2024 року: Бердянська МВА проводить оцінку реальних потреб ВПО з Бердянської громади у Запорізькій області. Все. На що взагалі можуть розраховувати бердянці по всій Україні?

  • Ви нас кинули?

 

Офіційна відповідь голови Бердянської МВА Вікторії Галіціної

  • Питання видачі допомоги внутрішньо-переміщеним особам нашої громади за межами Запоріжжя, впродовж 2023 року ми коментували і давали пояснення неодноразово, в тому числі і в інтерв'ю для Brd24.

  • На третій рік війни ситуація з наданням гуманітарної допомоги ВПО в цілому по Україні суттєво скорочується. Міжнародні організації переорієнтовуються на інші види підтримки українців, які постраждали від війни. Натуральна допомога у вигляді продуктових наборів та, інколи, гігієни, в першу чергу спрямовується в громади, які перебувають в безпосередній близькості до зони бойових дій. Навіть в Запоріжжі фонди постійно обмежують обсяги допомог.

  • При цьому в нашому гуманітарному штабі ми продовжуємо підтримувати наших мешканців продуктовими наборами, які можна отримати один раз на три тижні. Без жодних обмежень, без поділу на категорії. Постійно працюємо над залученням інших видів допомог: гігієнічних наборів, заяв на грошову допомогу, дитячих активностей, психологічних консультацій і т.д. Все це, в умовах тотального скорочення підтримки!  Досягти цього вдається в результаті копіткої роботи і тривалих перемовин нашої команди з різними фондами та організаціями. Ще раз відзначу, що кошти міського бюджету на ці потреби не залучаються!

  • Принциповий момент, на якому постійно наголошують наші партнери - допомога спрямовується для ВПО, які тимчасово проживають в Запоріжжі. Тому видається ця допомога особисто кожному в руки безпосередньо в Запоріжжі! Дуже часто, волонтери фондів самостійно видають набори на базі нашого гумштабу. Відправляти поштою посилки ми просто не маємо права. В інакшому випадку, можемо взагалі залишитись без партнерської підтримки. Досягнуті домовленості з Епіцентром - ще один яскравий тому приклад. Допомога розрахована виключно на ВПО, які проживають в Запоріжжі.

  • Порівняння з Мелітополем та Маріуполем вважаю некоректними! Поясню. Маріуполь спирається на підтримку Фонду Ріната Ахметова. Якими можливостями оперує цей фонд, думаю, додатково пояснювати непотрібно. Роботу команди Мелітополя не саботують і не підривають різні політичні групи. Представники влади, депутати всіх рівнів, включно з нардепом працюють над досягненням спільної мети. В нашому випадку розраховувати на таку взаємодію і допомогу не доводиться. Народний обранець від Бердянська останніх декількох скликань за ґратами. Підозрюється у державній зраді. Роками освоюючи ресурси громади в умовах війни лишив бердянців без підтримки, в той час як сам проводив перемовини з росіянами!

  • Щодо бердянців, які перебувають за межами Запоріжжя і, начеб то, залишились без підтримки міської влади. Це неправда. Для бердянців, які опинились у скрутних життєвих обставинах, незалежно від їх місця перебування, функціонує програма грошової підтримки. Критерії для отримання коштів детально прописані на наших інформаційних ресурсах https://t.me/berdmisk/6527

  • Крім того, для дітей нашої громади ми домовились про можливість безкоштовного оздоровлення в Яремче. Щомісяця ми формуємо групи дітей віком від 7 до 14 років, незалежно від їх місця перебування в Україні. І такі види допомог будемо реалізовувати і в подальшому та плануємо їх розширювати. Спільно з Запорізькою ОДА та обласною радою долучаємо дітей нашої громади до закордонних подорожей.

  • Основна ж наша діяльність, спрямована на підтримку військових. На цей рік ми розробили програми для підтримки військовослужбовців та їх сімей. Загальна сума - 14 млн 820 тис грн. На безпосередню підтримку військових частин, правоохоронних органів, рятувальників в минулому році спрямували майже 20% бюджету громади. В цьому році також плануємо вийти на аналогічні, а можливо й більші показники. Для ветеранів війни з Бердянської громади домовились про безкоштовну реабілітацію.

  • З приводу податків. Абсолютну більшість надходжень до міського бюджету складають субвенції та дотації від держави!

  • Припинення чи продовження виплат ВПО, доцільність та ефективність відкриття хабу в Трускавці - не за адресою. Цими питаннями Бердянська МВА не займається.

  • Підсумовуючи і користуючись нагодою, хочу висловити подяку всім нашим працівникам - фахівцям БМВА, спеціалістам виконкому та інших структурних підрозділів міської ради за повсякденну працю та витримку. Адже наші співробітники це також вимушені переселенці, які покинули свій дім.І не зважаючи на минулорічні обстріли Запоріжжя, постійну небезпеку та інформаційні нападки від політичних опонентів нашої команди, продовжують ефективно виконувати свою роботу. Дякую всім! Віримо в ЗСУ! Працюємо на Перемогу!



Останні новини Бердянська
сьогодні, 19 травень, неділя 2024
17 травень, п'ятниця 2024
16 травень, четвер 2024
15 травень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок