«Мотив – це кошти та амбіції», – ректор Бердянського університету Ігор Богданов про колаборантів серед викладачів вишу

Бердянськ 24
26.12.2023 · 16:45 · переглядів - 5032

В інтерв’ю «Бердянськ 24» ректор Бердянського педуніверситету (БДПУ), який переїхав до Запоріжжя після окупації, розповів про своїх колишніх колег, які перейшли на бік росії. Публікуємо коротко, про що саме він говорив, і даємо трохи надії — в БДПУ найменший відсоток колаборантів серед всіх вишів Запорізької області на окупованих територіях.

«Мотив –  це кошти та амбіції», – ректор Бердянського університету Ігор Богданов про колаборантів серед викладачів вишу
Перший "новий рік" для викладачів-зрадників в стінах окупованого БДПУ. Наступний буде? Джерело фото: z-пабліки

Повну версію інтерв’ю дивіться за посиланням.

Про Катерину Степанюк, вихованицю українського народного колективу «Хуртовина», в.о. ректора в окупованому виші. 

— Катерина Степанюк працювала в БДПУ на початок масштабного вторгнення. Вона доцент кафедри початкової освіти, кандидат педагогічних наук. Більш того, в спецраді нашій, де я голова вже більше десяти років, вона захистила кандидатську дисертацію.

— Я жодного разу не чув, щоб вона російською мовою розмовляла. В неї мама вчителька української мови. До речі, теж колись в нас працювала.

— Катерина Степанюк змалечку співала в нашому народному фольклорному колективі «Хуртовина». Як воно вийшло? Мотив? Мені незрозуміло.

Трансформація від Катерини Степанюк: з носія української мови до носія прапора "єдіной росії". Джерело: z-пабліки

Про Юрія Єфименко, який став заступником декана гуманітарного факультету в окупованому виші: 

— Це мій перший аспірант. Це людина, яку я, якщо так можна сказати, просував. Ми з ним працювали ще з його студентських років. В нас були майже дружні відносини. Але він пішов на співпрацю…

— Потрібно сказати, що він мені зателефонував. Сказав, що буде працювати в цьому «університеті».

— Мотивація? Повертаючись до розмови із представниками «фсб», головний мотив співпраці – згадки про те, як було добре в Радянському Союзі. Мені зараз 56 років. У 1991 році, коли розвалився СРСР, я завершив навчання. Які в мене згадки позитивні? Ну я був молодий і всі шляхи для мене були відкриті. А негативні? Я пам’ятаю ці черги в магазинах, пусті полиці... Нічого такого гарного я на закаті радянської влади не згадую. Тому мотив відродження Союзу для людей, які не пам’ятають, як воно було, мені незрозумілий.

Юрія Єфіменка ректор БДПУ Ігор Богданов вважає найбільшим особистим розчаруванням. Педагог-зрадник, до того ж, очолював лічільну комісію Бердянського району під час "референдуму" і був секретарем комісії на "виборах". Джерело: Університетське слово

— Історично говорять про те, що найкращий період СРСР – на початку 70-х років. Та країна розвивалася і життя було непогане за згадками, навіть, моїх батьків. Але потім гірше і гірше. Спиратись на спогади людей про «гарний» союз – це їм має виповнитись 60+. А яким чином мотивували людей, яким 30+? Мотив – або кошти, або кар’єрне зростання, амбіції.

 

Про закриття в росії найближчого до БДПУ педагогічного інститут в Таганрозі:  

— Тільки почалася окупація, і пішли розмови про можливість співпраці. А я колегам кажу, пам’ятаєте “таганрогський пєд”? Як він живе? А він не живе. Спочатку його перетворили у філіал ростовського федерального університету, а потім закрили взагалі, за «нєнадобностью».

— Так чого ж ви думаєте, що бердянський «АГПУ» буде розвиватися, якщо вони свій «ісконно рускій» поховали?. 

 

Дружні фігуранти карних справ від України. Джерело: z-пабліки

Про кількість колаборантів в БДПУ — їх значно менше, ніж в інших окупованих вишах: 

—  Декана, яка пішла на співпрацю з рф, ми замінили молодою амбітною фахівчинею. І хочу сказати, що це зміни на краще. Факультет почав розвиватись із зовсім іншим темпом.

— Всіх, хто пристав на пропозицію окупантів, ми звільнили. Я б хотів з деяким поспілкуватись. З тими, хто багато років пропрацювали в університеті, обіймали високі посади. Навіщо псувати епітафію, навіщо?




Останні новини Бердянська
сьогодні, 19 травень, неділя 2024
17 травень, п'ятниця 2024
16 травень, четвер 2024
15 травень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок