США таємно виготовили й передали Україні пристрої, які мають захистити енергетику від атак рф

По матеріалам ЛІГА.Tech
24.11.2023 · 10:03 · переглядів - 585

CNN розповіла про те, як американська компанія Cisco передала Укренерго техніку для боротьби з атаками на енергетику

США таємно виготовили й передали Україні пристрої, які мають захистити енергетику від атак рф
Фото: Unsplash

Український оператор електромереж Укренерго за допомогою офіційних осіб США таємно імпортував виготовлене на замовлення обладнання Cisco, призначене для протистояння російським кібератакам проти енергетики, ділиться ексклюзивом CNN. Це допоможе Україні пережити зиму без відключень електроенергії.

Ниже наведено скорочений переклад статті про те, як американські інженери допомогли Україні.

"Піца" проти незвичайних кібератак

На початку року інженери американського технологічного гіганта Cisco витратили кілька тижнів на створення та стрес-тестування нового обладнання в лабораторії в Остіні, штат Техас. А сам прототип уже був в Україну навесні – його доставили літаком ВПС США одночасно з гуманітарною допомогою, повідомляє Cisco.

Пізніше в Укренерго "тишком" підтвердили, що нове обладнання працює, попри російські атаки GPS. І тоді Cisco відправила десятки апаратних комплектів розміром з коробку для піци вартістю приблизно $1 мільйон в Україну, де вони були встановлені по всій країні. Про це CNN повідомили керівники Укренерго.

Нове обладнання може врятувати українську електромережу, яка залишається однією з головних мішеней російських атак. російські ракетні удари й удари безпілотників за останні два роки пошкодили близько 40% електропідстанцій і супутнього обладнання, яке експлуатує Укренерго по всій країні, кажуть в оператора мережі.

За даними американських експертів з Mandiant, у жовтні 2022 року російські хакери, повʼязані з гру, влаштували незвичайну кібератаку. Вона відключила електроенергію в одному з регіонів. В СБУ вважають, що таку практику можуть застосувати й цієї зими.

Однак проблема, яку Cisco намагалася вирішити, спричинена російськими радіоперешкодами, що заважають системам GPS. На них Укренерго також покладається для управління електромережами.

Обід зі стейком біля Стенфорда

Прихована операція, про яку розповіли CNN джерела в Cisco, Україні й уряді США, є одним з  прикладів того, як американські корпорації допомагають захистити Україну. А адміністрація Байдена балансує від прямої конфронтації з росією.

SpaceX забезпечила супутникове покриття, яким користуються українські військові. Microsoft допомогла перенести величезні українські державні центри оброблення даних за межі країни перед вторгненням. Генеральний директор компанії Palantir з аналізу даних у Денвері похвалився, що програмне забезпечення фірми використовувалося для "більшості цілей" українськими військовими в Україні.

Чиновники з багатьох американських відомств відіграли свою роль у постачанні обладнання Cisco в Україну, кажуть джерела видання. Пентагон забезпечив польоти, міністерство енергетики допомогло координувати доставлення обладнання. А, за даними Укренерго, міністерство торгівлі організувало важливі зустрічі на початку цього року між кількома технічними керівниками й менеджерами з Укренерго, які прагнули знайти нові способи захищати свою мережу від нападів росії.

Під час вечері в елітному стейк-хаусі біля Стенфордського університету в лютому 2023 року керівники Укренерго поділилися історіями війни зі своїми партнерами в Cisco, яка давно веде бізнес в Україні.

Українські оператори електромережі зіткнулися з серйозною, але недостатньо висвітленою проблемою. Це постійні перешкоди системі GPS, яку як російські, так і українські військові використовують для перешкоджання керованим ракетам. Перешкоди також порушували роботу операторів енергомереж України.

Джо Маршалл. Фото: Cisco

Того вечора за столом сидів Джо Маршалл, досвідчений дослідник Talos, підрозділу кіберрозвідки Cisco. Він уважно слухав розповіді українців. І хоча Маршалл роками займався захистом електроенергетичних систем України й інших країн від втручань, але такого ще не чув.

Після обіду Маршалл повернувся до свого готелю й замислився над шляхом розв'язання проблеми.  Кілька годин фахівець переглядав відео на YouTube від експерта з радіоелектронної боротьби, а також радився з чиновниками США й експертами з промислової кібербезпеки в Cisco й інших країнах.

Як найбільший у світі виробник комп’ютерного мережевого обладнання, Cisco не відчуває нестачі ресурсів. Маршалл і його команда з понад десятка інженерів взялися за роботу над створенням промислового комутатора Ethernet під конкретні потреби української електромережі.

Cisco оцінила вартість матеріалів і доставляння комутаторів в $1 мільйон, але передала обладнання Укренерго безплатно. Тарас Василів, який диспетчеризацією електроенергії в Укренерго, порівняв виготовлені на замовлення вимикачі з "ліхтариком" для хірурга, який намагається оперувати в темряві.

Комутатор дозволяє електропідстанції, що перетворює високу напругу на низьку, "спілкуватися" з іншими частинами електромережі. Ці комутатори мають бути обладнані власними внутрішніми точними годинниками, які можуть працювати без GPS.

"Інакше ти сліпий", — сказав Василів CNN.

Таємне передання в Україну

Протягом кількох тижнів після обіду в Кремнієвій долині Маршалл і його команда розробили прототип комутатора. Щоб перевірити, чи справді він працює, Cisco довелося думати, як доставити його в Україну.

Фото: Unsplash

Маршалл звернувся до офіційного представника США, щоб знайти літак, який вирушав із військової бази на східному узбережжі у квітні. Рейс прямував до Німеччини, а потім прибув до Жешува, Польща, центру гуманітарної та військової підтримки приблизно за 100 кілометрів від українського кордону.

Звідти прототипи були завантажені на потяг до України, де їх доставили Василіву та його команді інженерів. Оскільки їхні офіси в Києві були частково зруйновані обстрілом, Василів повідомив, що інженери випробували комутатор у приміщенні на заході України.

"Це було більше схоже на стартапи в Каліфорнії 1970 року, ніж на якусь шикарну лабораторію", — додав представник Укренерго.

Комутатори показали себе добре, і Cisco вирішила наростити виробництво, щоб передати Україні ще десятки пристроїв.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок