В Україні запустили реєстр нерухомих об'єктів культурної спадщини єПам'ятка

По матеріалам Еспресо
29.11.2023 · 18:23 · переглядів - 1457

В Україні 29 листопада запустили державний реєстр обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини. Наразі в ньому 105 532 пам'ятки. Про це повідомила пресслужба Мінкульту.

В Україні запустили реєстр нерухомих об'єктів культурної спадщини єПам'ятка
Вірменський собор у Львові (Фото: travels.in.ua)

єПам’ятка дасть змогу сформувати єдиний масив даних про всі об’єкти культурної спадщини України, зокрема й ті, що зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях.

"Запуск єПамʼятки впорядкує процес охорони культурних памʼяток в Україні та зробить його прозорим. Доступ до інформації стане більш зрозумілим, простим і відкритим для тих людей, які користуються нашими управлінськими рішеннями для здійснення господарської діяльності. Нині розробка інформаційної системи "Державний реєстр нерухомих пам’яток України" перебуває на фінальній стадії реалізації. Вже з 1 січня для більшості користувачів ми зможемо продемонструвати цю інформаційну систему", – сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Згідно з задумом, впровадження реєстру перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних ареалах міст, особливо під час повоєнної відбудови, а також оптимізуватиме процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління.

Нагадаємо, що станом на вересень 2023 року російські окупанти зруйнували в Україні 250 об'єктів культурної спадщини.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок