Газова криза | "Низькі ціни – обман". Арахамія запропонував обмежити ціни на газ. Що відповів бізнес

По матеріалам ЛІГА.Бізнес
21.10.2021 · 12:23 · переглядів - 3166

Лідер президентської партії Слуга народу запропонував обмежити ціни на газ для бізнесу. У ДТЕК та Нафтогазі незгодні

Газова криза | "Низькі ціни – обман". Арахамія запропонував обмежити ціни на газ. Що відповів бізнес
Давид Арахамія (Фото: пресслужба Слуги народу)

В українських нафтогазових компаній з'явилась причина для хвилювання. На тлі рекордно високих цін на газ для комерційних споживачів у Верховній Раді заговорили про тимчасові антикризові заходи – обмеження ціни на газ для підприємств, як це було до 2015 року.

Головний ідеолог цієї ініціативи – голова президентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Свою ідею депутат озвучив 14 жовтня в ефірі телеканалу Україна 24. З його слів, раніше він обговорював цю ініціативу на не публічній зустрічі з депутатом від ОПЗЖ Ігорем Абрамовичем та депутатом-однопартійцем Остапом Шипайло 10 жовтня, що зафіксували журналісти УП.

 - Ми обговорювали питання, яке нас всіх бентежить – тарифи на газ. Ми це обговорювали, тому що пан Абрамович має бізнес, пов`язаний з енергетикою. Я його питав як фокус-групу для того, щоб на цей особливий період, коли не вистачає газу і таке в країні коливання ціни, тимчасово заборонити всім приватним газовим компаніям продавати газ по 45 грн за кубічний метр. А продавати за собівартістю з якоюсь мінімальною націнкою.

Під таке регулювання, за словами Арахамії, потраплять передусім нафтогазові компанії олігархів – ДТЕК Нафтогаз Ріната Ахметова, Burisma Holdings Миколи Злочевського та підприємства Ігоря Коломойського.

20 жовтня в Києві розпочався Український газовий інвестиційний конгрес, де зібралися представники нафтогазових компаній. LIGA.net запитала у деяких із них, що вони думають про пропозицію Арахамії. Спойлер – всі здивовані та стурбовані. 

Зиновій Козицький, засновник групи енергетичних компаній Західнадрасервіс

Низькі ціни – це обман. Цього роботи не можна. Регулювання ціни на газ значно погіршить інвестиційний клімат України. Висока ціна дає ресурси для інвестицій і стимулює споживачів думати про економію та енергоефективність. Саме тому ціни мають бути ринковими.

Те, що зараз газ коштує дорого, – це тимчасове явище. З часом ціни стабілізуються, насамперед, через зниження попиту. Думаю, що впродовж декількох наступних років газ коштуватиме в районі $300-500 за тисячу кубометрів. Це невелике зниження, але все одно.

Подивіться на Норвегію. Це одна з країн, де найбільші запаси газу в Європі. Але ціни у них не низькі. Чому? Тому що вони розуміють, що ціни мають бути ринковими.

Максим Тимченко, генеральний директор холдингу ДТЕК

Найгірше, що може зробити держава, – це втрутитися в ринкові механізми. Інвесторам потрібно тільки одне – прозорі та зрозумілі правила гри. Їм потрібні гарантії, що вони відіб'ють ті сотні мільйонів інвестицій, які вони вклали. Що держава не втручатиметься в регулювання цін, що для всіх діятимуть рівні та прозорі умови.

Тому я вважаю, що подібні заяви – це найгірше, що може зробити держава. Показовою була заява Єврокомісії буквально кілька днів тому – не потрібно втручатися в ринок. Ринок стабілізується – по-перше, через високі ціни впаде споживання, по-друге, інвестори будуть більше вкладати у видобуток.

Таким чином ситуація і вирішиться. Я дуже сподіваюся, що в Україні дослухаються до позиції наших європейських партнерів. За хороших умов, до 2030 року ми перестанемо імпортувати газ і станемо самодостатньою країною з видобутку газу.

Компанія ДТЕК своїм прикладом це довела. Ми збільшили свій видобуток газу з 400 млн кубометрів до 2 млрд кубів. Це хороший приклад, як державних, так і для приватних гравців.

 

Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України

Це достатньо згубна ініціатива. Регулювання ціни на видобутий газ вдарить передусім по приватних компаніях та інвестиційній привабливості нафтогазовидобувної галузі. Газовидобувники будуть змушені зупинити інвестиції в розвідку і буріння нових свердловин, відповідно видобуток почне знижуватися, зменшаться надходження до державного і місцевого бюджетів, країна збільшить свою залежність від імпортного газу.

Для інвесторів надзвичайно важливими є стабільність та передбачуваність у секторі, прозорі й зрозумілі правила гри, ринкове ціноутворення. Європейські країни, які теж зіткнулися з високими цінами на газ, не вводять жодних регулювань на ринку. Навпаки, вони допомагають компаніям пройти цей складний етап, знижуючи чи відтерміновуючи оподаткування, а для населення вводять дотації і субсидії.

Світовий досвід показує: коли держава в односторонньому порядку змінює правила в такому ризикованому бізнесі, як нафтогазовидобування, то інвестори просто йдуть з країни і не повертаються. Яскравим прикладом є Польща, куди понад 10 років тому зайшли великі міжнародні компанії добувати сланцевий газ. В якийсь момент уряд вирішив збільшити ставки оподаткування, що призвело до відходу інвесторів.

Україні не потрібно повторювати такий негативний досвід, особливо якщо ми хочемо збільшити газовидобуток і стати енергонезалежними.

Маврікій Калугін, член правління НАК "Нафтогаз України"

Це буде великий крок назад. Високі ціни на газ сильно тиснуть на всю країну і на всю Європу. Довго це буде чи ні – я не знаю. Це залежить від наших "друзів" (росіян. – Ред.), коли вони припинять шантажувати (Європу. – Ред.). Але втручатися в ринок зараз не потрібно. Це зробить тільки гірше.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок