Що хоче сказати вам ваша кішка?

Як відомо, кішки "гуляють самі по собі", але це не заважає їм бути для нас гарною компанією.

Що хоче сказати вам ваша кішка?

Коти хоч і виглядають незалежними, все одно прив'язані до людини та у відповідь показують свою прихильність. Дуже важливо хоча б трохи розбиратися в психології пухнастого звіра, щоб порозумітися з ним було легше. Але враховуючи, що людської мови кішка цурається, нам потрібно вгадувати бажання та емоції тварини за її поведінкою та зчитувати «мову» її тіла. Якщо ви навчитеся цій майстерності, то зможете розпізнати не тільки радість чи смуток, а й нездужання чи стрес.

Особливості поведінки кішки

Звички кішки повністю залежать від її характеру і темпераменту, а також на поведінку впливає порода та умови, в яких зростало кошеня.

Сон та відпочинок тварини

Якщо зайти в зоомагазини в Києві, то ви помітите, скільки там всього продається для сну та відпочинку котів. І не дарма – кішки здатні спати до 18 години на добу, причому так склалося історично. Адже кішка – хижак, а щоб відновити витрачену на полювання енергію, треба добре відпочити. Важливо організувати затишні куточки для сну, але врахуйте, що кішка вибере ще декілька сама – це може бути крісло, пуф, диван і навіть коробка. 

важливо не турбувати кота коли він спить

Важливо! Не турбуйте кішку, коли вона спить, щоб не зашкодити її здоров'ю.

У природі кішки звикли спати вдень, тому що їхній зір дозволяє їм ефективно полювати вночі. Але вони швидко адаптуються до нашого режиму та охоче сплять разом із людиною всю ніч.

Харчова поведінка

У природі кішки зазвичай харчуються невеликими порціями, причому до 20 разів на день. У них дуже маленький шлунок, а видобуток на полюванні – дрібні тварини (наприклад, миші) та птахи. Трапезувати коти люблять у глибокій самоті, тому якщо кіт відносить кудись їжу з миски, значить, «ресторан» надто людний.

Смаки кішки розрізняють не всі – кислий, гіркий та солоний вони розуміють, а от солодкого не сприймають.

Відносини з іншими тваринами та людьми

Кішки – соціальні істоти, вони мають сильну прив'язку до господаря. Вони неохоче, але ж освоюють правила поведінки в житлі людини, але натомість вимагають поваги особистого простору. Дуже важливо забезпечити кішці місце, де вона могла б усамітнитися.

З іншими котами вони уживаються непогано, особливо якщо потрапляють до будинку одночасно, та ще й в одному віці. Але якщо кіт довгі роки жив один, то до «новоприбулого» ревнуватиме.

Вчимося читати мову котячого тіла

Те, як кішка рухається, може підказати нам про її настрій чи стан:

  • Хвіст. Якщо кіт смикає або злегка помахує хвостом, значить він напружений. Вихованець чимось розсерджений чи незадоволений і вже готовий захищатися. Простіше залишити улюбленця у спокої. А от якщо хвіст стоїть трубою, все добре – тварина радіє і навіть готова грати. Якщо кіт наляканий, то хвіст він сховає між лапами, а якщо підібгає хвіст, то йому щось болить.
  • Спина. Коли кіт у небезпеці, він приймає оборонну позицію – притискає вуха, розпушує шерсть та вигинає спину. Так він намагається налякати супротивника, тому не потрібно брати його руками чи гладити в такі моменти – дайте час, щоб вусатий заспокоївся. А ось коли кішка лежить на спині, в неї «релакс» та вона повністю довіряє вам.
  • Вуха. Майже найбільш рухлива частина котячого тіла. Якщо вуха прямі – кіт спокійний, притиснуті – розсерджений чи наляканий, звернені назад – виявляє інтерес.
  • Погляд. Ви сиділи, нікого не чіпали і раптом відчули на собі пильний котячий погляд? Ваш улюбленець явно «свердлить» вас очима, якщо чекає на допомогу, наприклад, дістати іграшку, відкрити двері або наповнити миску улюбленим кормом. Іноді кіт так робить, якщо чекає, коли ви вже нарешті прокинетеся і пограєте з ним.

Кішки не такі прості, як здаються, але й навчитися розуміти їхній настрій і читати звички може кожен господар. Напевно, це тільки зблизить вас з улюбленою твариною.



На початок