Як обрати вина до Дня Святого Валентина

Як обрати вина до Дня Святого Валентина

Хто не любить пасту? Ця класична страва альпійської країни підійде для будь-якого випадку, і вона, безумовно, буде ще приємнішою з правильним поєднанням вина. Але яке вино найкраще поєднується з пастою та макаронами? До цих страв краще обирати біле чи червоне вино? Це може здатися простою справою, але нижче ви відкриєте для себе широкий спектр дивовижних варіантів. 

Паста і вино: все, що вам потрібно знати

Рігаттоне, фетучіні, спагетті, фарфалле або тортелліні – це лише деякі з багатьох різновидів пасти, які можна знайти на ринку. Завдяки таким інгредієнтам, як манна крупа з твердих сортів пшениці, вода та сіль, італійцям вдалося створити безліч всесвітньо відомих страв. Довгі, короткі або з начинкою, al dente або більш ніжні, з тією чи іншою текстурою, концепція завжди однакова: зварена паста має досить нейтральний смак і поєднується з усіма видами соусів, які надають їй індивідуальності.

Отже, вибір вина для пасти буде залежати не від способу приготування, а від соусу, яким ви збираєтеся завершити страву (томатний, м'ясний, сирний...). Це ключ.

Вино для поєднання з пастою з томатними соусами

Класичним для цих страв є томатний соус. Незалежно від того, чи використовується готовий соус, чи свіжий домашній соус, є кілька інгредієнтів, які можна додати, тож коли прийде час вибрати вино, що робить його одним із найуніверсальніших варіантів.

Томат додає важливий фактор смаку: кислотність. Він може бути розведений, але він завжди є більшою чи меншою мірою. Щоб пом’якшити та відповідати цій характерній рисі помідорів, для цього типу рецепту ви повинні вибрати не зовсім кислотне вино, тому забудьте про молоде біле вино. Виберіть червоне вино Crianza з низькою кислотністю, односортове або купажоване.  

Якщо ви виберете соус «Болоньєзе» або додасте до помідорів м’ясо, поєднання макаронів і вина зміниться, оскільки в рецепті більша жирність. У цьому випадку ми рекомендуємо більш насичене вино, наприклад вино з позначенням походження Ribera de Duero.

Вино для поєднання з пастою з соусом песто

паста

Коли ви чуєте слово песто, на думку спадає смачний і насичений зелений соус із базиліка, оливкової олії, сиру пармезан і кедрових горіхів. І так, це справді традиційний рецепт песто з Генуї. Але загалом це може бути все, що завгодно, із зеленими листовими овочами та горіхами як основним інгредієнтом. Отже, відкривається ряд можливостей вин для пасти з соусом песто.

 Для традиційного базилікового соусу з потужним і концентрованим смаком ароматних трав і сиру ідеально підійде біле вино з фруктовими або квітковими відтінками. Sauvignon Blanc de Rueda з його трав’янистими та свіжими нотами є ідеальним вином для пасти з будь-яким зеленим соусом.

Ви не будете розчаровані його інтенсивним ароматом білих фруктів і його середземноморським походженням.

Вино для поєднання з пастою з сирним соусом

У цьому випадку поєднання вина та сиру завжди залежатиме від типу сиру, який ви використовуєте. Соус зі свіжого сиру – це не те ж саме, що із міцних твердих сирів. У будь-якому випадку, те, що визначає цей тип рецепту, — це його м’якість і вершковість, тому найкращим вибором є шовкове вино, яке підтримує та посилює ці відчуття.

Чудовим вибором вина для пасти з сирним соусом є вино Rueda Verdejo. Вердехо з початковою свіжістю та потрібною кислинкою, може стати ідеальним доповненням до цього типу соусу. Є інші варіанти? Сорт Raimat Chardonnay — це добре збалансоване біле вино для поєднання пасти з сирним соусом, яке також стане хітом.

Якщо ви любите більш міцні сири, то для цього поєднання пасти і вина з сирним соусом вам знадобиться легке червоне вино з квітковими нотками. 

Вино для поєднання з пастою з морепродуктами

Типовий соус з морепродуктів – ще одна класика італійської кухні, що не дивно, враховуючи, що більшу частину периметра країни займає берегова лінія. Цей тип рецепту, або в соусі, або з цілими інгредієнтами, вимагає вина, яке підкреслює ці смаки морепродуктів.

Для поєднання пасти з морепродуктами ідеально підійде біле вино зі свіжими квітковими ароматами. 

Якщо в соусі є помідори, чому б не спробувати рожеве вино? Хоча їх часто забувають, ви можете знайти смачне розе, яке вас не розчарує. Скуштуйте рожеве вино з томатним соусом і морепродуктами, і ви знову повірите в рожеві вина.

Вино для поєднання із фаршированими макаронами

Саме час вибрати вино до тортелліні або равіолі, які входять в окрему категорію типових страв з пасти. Однак не забувайте, що в кінці вони завжди заливаються соусом. Вино для вершкової пасти (як правило, легке) має поєднуватися з соусом і начинкою. Існує нескінченна кількість варіантів поєднання вина з равіолі або тортелліні, які ви можете спробувати. Візьміть до уваги все, що ми пояснили, і застосовуйте відповідно до інгредієнтів. Наприклад, червоне вино Кріанца та яловичі тортелліні з томатним соусом – ідеальна пара. 

Висновок

Велика універсальність і безмежні способи приготування пасти дають вам можливість використовувати її в простіших стравах, які можна приготувати за 15 хвилин, або в набагато складніших рецептах. Незважаючи на це, у вас завжди є вино з макаронами і пастою на будь-який випадок, яке забезпечить ідеальну дегустацію та поєднання.

Якщо ви дотримаєтеся деяких наших порад, ми впевнені, що ви знайдете ідеальне поєднання.



На початок