Скільки іграшок потрібно дитині? Поради психолога

Скільки іграшок потрібно дитині? Поради психолога

Малюк пізнає світ, граючи. Про це знають і батьки, і бабусі-дідусі, і друзі родини, тому на кожне свято дарують іграшки. У результаті дитяча кімната перетворюється на філіал великого магазину: всюди лежать конструктори, пазли, фігурки. Якщо ви читаєте цю статтю, значить, не раз замислювалися, а чи не забагато забавок має дитина? Більшість з них у кращому випадку лежить просто так, у гіршому — утворюють безлад. Так скільки іграшок потрібно дитині? Подивимось, що радять психологи.

Оптимальна кількість іграшок: що думають психологи?

Єдиного погляду на це питання не існує. Воно й не дивно: усі діти різні. Публікуємо кілька універсальних рекомендацій. Аби наступного разу, коли виникне бажання купити дитячі іграшки, ви точно знали: які та скільки.

«П'ять плюс-мінус два»

Нейропсихологи рекомендують дотримуватися класичної формули «П'ять плюс-мінус два». Оптимальна кількість іграшок для дітей дошкільного віку — від трьох до семи. Йдеться саме про ефективні забавки, які активно використовуватимуться, а не просто лежатимуть у кошику. Саме на такій кількості предметів дитина може концентрувати увагу. Це на руку і батькам: сім штук швидше і простіше прибирати на місце, ніж кілька десятків.

Не менш важливим є правильне зберігання іграшок. Оптимально, щоб вони були в доступі у дитини, але не валялися під ногами, інакше цікавість швидко гасне. Використовуйте для зберігання невисокі шафи чи полиці, куди малюк сам може дотягнутися.

Іграшки в цьому комплекті з п'яти-семи штук повинні відрізнятися за принципом взаємодії з ними: 

  • стукати; 
  • шарудіти;
  • збирати;
  • слухати. 

Спеціалісти рекомендують логічно розкласти іграшки по коробках, ящиках, полицях, підписати чи намалювати значки: конструктор, м'які, набори для творчості, ляльки, транспорт. Щоб дитина знала, де місце у кожної іграшки.

дитячі іграшки

Правило «15 іграшок»

У психології популярна й інша теорія: максимальна комфортна для дитячої психіки кількість іграшок — 10-15 у постійному використанні. Якщо вже зараз у вашого дошкільника більше дитячих іграшок (ймовірність 99%, що це так), просто приберіть частину на місяць, а потім зробіть заміну.

Якщо іграшки періодично змінювати, вони не набриднуть дитині: зазвичай малюки забувають про них і сприймають як нові. Погодьтеся, це хороша економія сімейного бюджету.

Ще один важливий момент: потрібно, щоб іграшки, якими бавиться дитина, мали різні текстури: м'які, тверді, гладкі, шорсткі, дерев'яні, гумові, паперові, металеві. Добре, якщо вдасться підібрати логічну текстуру: ведмедик — пухнастий, жаба — із гладкого матеріалу, поїзд — з металу. 

Які іграшки потрібні дитині?

Наостанок декілька слів про категорії дитячих товарів, що варті уваги:

  1. Розвивальні. Дітям віком від двох років потрібні іграшки, спрямовані на розвиток психіки. Увагу та моторику розвивають пірамідки й конструктори, пам'ять — пазли, сприйняття — рольові ігри.
  2. Спортивні. М'ячі різного розміру, скакалки та інший інвентар вкрай необхідні, бо рух — це життя. З самим лише м'ячем можна вигадати безліч ігор та об'єднати в них фізичну і розумову активність.
  3. Сонні. Шукайте в категорії «М'які іграшки» милого друга, що кожного дня допомагатиме малечі налаштуватись на гарний сон.

Регулярно влаштовуйте ревізії. Усе, що зламано і не підлягає ремонту, викидайте без жалю. По-перше, зберігати зламані іграшки небезпечно, по-друге, це формує негативні спогади. Лялька без голови та ведмідь з відірваною лапою навряд зроблять малюка щасливим.



На початок