росіяни справді знищили сотні одиниць техніки ЗСУ. Але є нюанс - CNN

По матеріалам Дзеркала тижня
12.09.2023 · 10:59 · переглядів - 789

Це муляжі. Дуже часто вони складаються із вже використаних каналізаційних труб

росіяни справді знищили сотні одиниць техніки ЗСУ. Але є нюанс - CNN
Фото - Сергій Нужненко / Радіо Свобода

ЗСУ на фронті активно використовують муляжі військової техніки, аби російські окупанти попадалися на ці приманки, вважали, що ці об'єкти є гідними для атак та витрачали на них багато своїх снарядів, повідомляє CNN. За словами видання, у захисників на це не йде багато коштів й очевидно, що вартує це значно менше, аніж підбита реальна техніка. 

У цій справі головне - знайти баланс у виборі матеріалів. Потрібно вміти доповнити дешеву фанеру, що не дає потрібної теплової сигнатури, достатньою кількістю металу. Лише за таких умов вдасться обдурити російські радари та дрони з тепловим наведенням. 

"Війна обходиться дорого, і нам потрібно, щоб росіяни витрачали гроші на використання дронів і ракет для знищення наших хибних цілей, - сказав на умовах анонімності представник компанії, яка виробляє муляжі. - Зрештою, дрони та ракети коштують дорого. Наші моделі набагато дешевші". 

Він навів приклад, що 155-мм гаубиця М777 коштує кілька мільйонів доларів, а її муляж - менш як 1000 доларів, і складається він переважно зі старих каналізаційних труб. Втім, його знищення для росіян обходиться стільки ж, скільки й знищення реальної одиниці озброєння. 

"Після кожного влучення військові здають нам трофейні уламки, - пояснює представник компанії. - Ми їх збираємо. Якщо наша приманка була знищена, то ми працювали не дарма".

Він розповів, що чим довше триває війна, тим кращими стають муляжі. В перші місяці їх використовували для того, аби показати противнику, ніби у ЗСУ є ті чи інші зразки озброєння. Але тепер у них дещо інша функція. 

Справжнє випробування для муляжів зараз - те, наскільки довго вони перебувають у полі зору ворога. Якщо це триває надто довго, то дизайнери повертаються до креслярської дошки.

У серпні минулого року видання Washington Post вже розповідало, як флот муляжів, які зовні нагадують американські системи HIMARS, обдурив сили росії. Як наслідок, окупанти використали дорогі крилаті ракети дальньої дії на фальшиві цілі.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок