Схема на 450 млн грн у Поліграфкомбінаті: суд заарештував ексміністра Степанова

По матеріалам ЛІГА.Бізнес
14.09.2023 · 13:37 · переглядів - 278

За клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід — тримання під вартою — ексдиректору ДП "Поліграфічний комбінат Україна", підозрюваному у присвоєнні та легалізації 450 млн грн гривень

Схема на 450 млн грн у Поліграфкомбінаті: суд заарештував ексміністра Степанова
Максим Степанов (Фото: пресслужба Львівскої міськради)

Про це повідомляє пресслужба САП.

Йдеться про Максима Степанова, який пізніше отримав посаду міністра охорони здоров'я в уряді Дениса Шмигаля.

НАБУ повідомила про підозру Степанову у липні 2023 року.

Як пояснювали в НАБУ, у 2013 році Степанов, який на той час очолював Поліграфкомбінат, придбав на підставних осіб естонську компанію, через яку закуповував матеріали для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-картки, посвідчення водія тощо) в іноземних партнерів.

Компанія-прокладка закуповувала матеріали безпосередньо у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною учетверо-ушестеро вартістю. Схема активно використовувалася упродовж 2013-2016 років.

Степанов замаскував як продаж 45% своїх акцій у прокладці, що фактично не працювала(фактична ринкова вартість близько $100 000), іншої підконтрольної компанії за $1,35 млн. Після операції перевів на рахунки близьких осіб $150 000.

Також Степанов запатентував на підконтрольну компанію право інтелектуальної власності на захисні елементи, які використовуються в українських паспортах. Таким чином, кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував вартість внаслідок завищень під час закупівель, а й "донатив" чиновнику за його "інтелектуальний внесок", додають у НАБУ.

На початку 2022 року Кабмін підтримав ініціативу НАБУ та змінив технічні вимоги та зображення захисних елементів українських документів, що дозволило позбавитися права інтелектуальної власності ексдиректора Поліграфкомбінату.

НАБУ та САП розслідували схему разом з естонськими антикорупційними органами.

Докази, одержані в Естонії, дозволили встановити всі деталі схеми скоєння злочину та легалізації коштів.

У рамках спільного розслідування в Естонії притягнуто до відповідальності чотирьох осіб за легалізацію коштів, викрадених із Поліграфкомбінату. Серед них керівник та менеджер підконтрольної Степанову компанії, а також ще двоє пособників злочину.

У Франції також відбувається розслідування причетності громадян країни до схеми.

Активну участь у відстеженні та аналізі банківських трансакцій відіграла Державна служба фінансового моніторингу України.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок