Під час обміну полоненими до України повернулися бердянські пастори Богдан Гелета та Іван Левицький

Бердянськ 24
28.06.2024 · 22:34 · переглядів - 794

Десятьох українців обміняли з російського полону. Серед них бердянські греко-католицькі священники Богдан Гелета та Іван Левицький. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський. Він також зазначив, що обміну сприяв Ватикан.

Під час обміну полоненими до України повернулися бердянські пастори Богдан Гелета та Іван Левицький
Священники Іван Левицький і Богдан Гелета в російському ув’язненні (Фото: УГКЦ)

Коли Бердянськ окупували, священники відмовилися виїжджати та залишилися в місті. Отець Іван Левицький брав участь у проукраїнських мітингах і молився за Україну та мир. 16 листопада 2022 року священників затримала окупаційна поліція. В храмі Української греко-католицької церкви провели обшук та, як заявили окупанти, знайшли зброю та боєприпаси. Водночас Богдана Гелету та Івана Левицького звинуватили в співпраці з українськими спецслужбами.

Тривалий час не було відоме місце перебування бердянських священників. Лише навесні 2024 року російська сторона офіційно підтвердила полон двох священнослужителів УГКЦ, ймовірно, йшлося саме про бердянців.

Українська греко-католицька церква регулярно порушувала питання полону отців. Також голова УГКЦ Блаженніший Святослав в інтерв’ю Укрінформу зазначав, що є сигнали про катування священників.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 2 липень, вівторок 2024
вчора, 1 липень, понеділок 2024
28 червень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок